לאדינו                                                            



 
מאיזה מוצא את/ה?
[תוצאות]

לאדינו | ספניולית

לדינו
ladino

אזרחות ספרדית
 
מונה:

התחברות לחברים

דף הבית >> חגים >> יום כיפור >> התפריט של יום כיפור בעולם היהודי-ספרדי
 

התפריט של יום כיפור בעולם היהודי-ספרדי
מתילדה כהן-סראנו – 2011


זכרוני הראשון של יום כיפור זאת תקיעת השופר שתקע סבי משה סראנו, כשהתאמן בביתנו לתקוע בתפקידו של חזן בבית האבות במילאנו, במשך החגים. במשך שנים לא שמעתי את הצליל הנקי והמרגש הזה, עד שתקע נכדי זוהר בן 12, כאן בארץ.
אימי נהגה לספר שאימה באיזמיר, לטקס הכפרות, נהגה לקנות מספר נוסף של תרנגולות בשביל שכנותיה העניות. במילאנו לא הייתה לנו האפשרות לקיים את הטקס הזה, אבל התרנגולות היו תמיד  בתפריטנו.  
אכן כמו בכל חג, גם ביום הכיפורים יש לנו את התפריט המיוחד שלנו אשר מתבסס על פשטות ועל בריאות. כלל זה מלווה את מאכלינו תמיד, אך דווקא ביום הכיפורים אשר מאופיין בצום ובתפילות, הדבר חשוב במיוחד.

מאכלי יום הכיפורים בקהילות היהודיות ספרדיות מחולקים ל"סעודה מפסקת" שאיתה פותחים את הצום, ולסעודת סיום הצום.
ה"סעודה המפסקת" צריכה להיות פשוטה וקלה. היא בדרך כלל מורכבת מאורז (שיכול להיות לבן או אדום), ממעט בשר ומירק אחד. הבשר יכול לבוא בצורות שונות כאשר הצורה המועדפת היא קציצות המלוות ברוטב עגבניות, והירק הוא בדרך כלל במיה או שעועית ירוקה.
השימוש ברוטב עגבניות הוא הכרחי ב"סעודה המפסקת" מכיוון שהוא מצמיא ומביא את האדם לשתות הרבה לפני הצום.
את הסעודה נהוג לסיים בפרוסת אבטיח ובקפה טורקי בלבד. חשוב לציין כי המנות הן תמיד מנות קטנות המקלות על מערכת העיכול, והקפה הינו קפה המבושל בדרך המסורתית.
הארוחה המסיימת את הצום גם היא מבוססת על מאכלים קלים ופשוטים. בסיום הצום אנו נוהגים לאכול פרוסת לחם שעליו מושחים מעט שמן ובוזקים מעט מלח (בירושלים נוהגים להוסיף גם קצת זעתר). את אכילת הלחם עם השמן נהוג ללוות בשתיית כוס משקה העשוי מגרעיני מלון (אשר נאספו ויובשו במשך כל השנה).
מדוע נוהגים לסיים את הצום בלחם עם שמן? למנהג זה ישנם לפחות שלושה הסברים מעניינים: ההסבר הראשון הוא שפרוסת הלחם עם השמן משביעה בצורה זמנית ורק עד אשר בעלת הבית תערוך את השולחן ותחמם את האוכל.
ההסבר השני הוא שהשמן הינו דבר טהור המסמל את חיי האדם. אכן אומרים אצלנו:"יש שמן לחיות"  (או בזמנים שלא נדע: "אין יותר שמן לחיות").
ההסבר השלישי הוא שאחרי שהתפללנו וביקשנו סליחה על חטאנו אנחנו חייבים לזכור שבעולם ישנם אנשים עניים שיש להם רק פרוסת לחם עם שמן על שולחנם.
שעה לאחר מכן, הסעודה העיקרית מוכנה וגם היא צריכה להיות קלה: מרק עוף, צלי עוף, תפוחי אדומה מבושלים, פרוסת עוגה, פרי וקפה. בדרך כלל מרק העוף אינו פופולארי אצלנו, ואני זוכרת שכאשר הייתי מציעה מרק או תה לאימי ע"ש, היא נהגה לומר לי: "מדוע, אני חולה?", אך בסוף הצום, גם בעולם הספרדי מרק העף הוא הכרחי ומוערך.
העוף לא צריך להיות צלוי אלא מטוגן קלות, ותפוחי האדמה צריכים להיות מבושלים ולא מטוגנים. אשכול ענבים יפה, ממתק וקפה תורכי סוגרים את הסעודה שאחרי הצום. הממתק יכול להיות כיסונים מתוקים או טישפישטי, אשר משאירים את הטעם בפה.
גמר חתימה טובה. 

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...
+ שלח הצעה כיצד יש לערוך את העמוד

לאדינו           Ladino


קאזה זוארץ


ספרדי טהור
תאריך ושעה
 

גיא זוארץ - לאדינו ופיוט מבית אבא
כנס לאדינו