You are currently viewing אוכל יהודי 101

אוכל יהודי 101

המטבח היהודי מושפע מהמזונות במדינות הרבות שבהן חיו יהודים

 

קשה להגדיר אוכל יהודי. עם הזמן, יהודים אכלו סוגים רבים של מאכלים, שלעתים קרובות אינם שונים מאלה של שכניהם הגויים. עם זאת, המאכלים שיהודים אכלו נושאים את חותמת הדפוסים הסוציו-אקונומיים וההגירה הייחודיים של הקהילה היהודית, תוך שהם משקפים גם את חוקי התזונה היהודיים (כשרות) ודרישות דתיות אחרות; למשל, האיסור על יצירת אש בשבת העניק השראה לתבשילי שבת בבישול איטי גם במטבח הספרדי וגם באשכנזי.

 

יהודים ומזון בעולם העתיק

שבעה סוגים של תוצרת מוזכרים בספר דברים פרק ח': פסוק ח – אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה, וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן; אֶרֶץ-זֵית שֶׁמֶן, וּדְבָשׁ. קטניות, צמחי בר ובשר – בעיקר בשר כבש – נאכלו גם בתקופת המקרא. חוקי התזונה שנמצאו בתורה, ונותחו בפירוט בתלמוד, שלטו בכל תחומי המזון בשנים קדומות. התורה והתלמוד מונים גם חוקים אחרים הקשורים למזון, כמו אלה הקשורים לשמיטה או לשנת השמיטה, שבמהלכה כל האדמות צריכות להישאר ללא עבודה.

 

המטבח הספרדי

המטבח הספרדי מתייחס למאכלים שאוכלים יהודים באגן ים התיכון, צפון אפריקה, המזרח התיכון, אזור ים סוף והודו. מרבית האדמות הללו היו בעבר חלק מהעולם האסלאמי, והן משקפות את מנהגי המזון המגוונים אך עם זאת הקשורים לתרבות זו. בראשית ימי הביניים, פרחו היהודים בארצות האסלאם מבחינה תרבותית וכלכלית. המזונות שלהם משקפים עמדה סוציו-אקונומית זו באיכות, בכמות ובאופן ההגשה. לאחר גירוש היהודים מספרד בשנת 1492, רוב יהודי ספרד עשו את דרכם לצפון אפריקה ולארצות העות'מאניות, שם המשיכו להשפיע ולהיות מושפעים מהמטבח המקומי.

 

המטבח האשכנזי

בניגוד ליהדות ספרד, מרבית היהודים האשכנזים – אלה מאירופה ורוסיה – היו עניים מאוד, והאוכל שלהם משקף זאת. האוכל האשכנזי משקף גם נדידה של קהילה שהוקמה לראשונה בגרמניה והתפשטה בסופו של דבר מזרחה לרוסיה ופולין. מה שאמריקאים מכנים בדרך כלל "אוכל יהודי" – בייגלה, קנישעס, בורשט – הם המאכלים של יהדות אשכנז, ואכן, במקרים רבים היו מזונות שאכלו גם לא יהודים במזרח אירופה.

 

אוכל "בסגנון יהודי" של אמריקה הוא גרסה מועשרת של המטבח האשכנזי. עם זאת, יהודים הגיעו לארה"ב הרבה לפני הגל הגדול של העלייה המזרח אירופית בראשית המאה העשרים. אף על פי שהיהודים שהגיעו הרבה לפני חיו בעיקר בערים הגדולות בחוף המזרחי, יהודים טיילו וחיו ברחבי ארצות הברית, ומזונם הושפע מהמנהגים והזמינות המקומיים. כדורי מצה עם פלפל חריף בלואיזיאנה וגפילטע פיש המיוצרים מסלמון במערב הרחוק הם דוגמאות להשפעה של אמריקה על המטבח היהודי. ההתעניינות האחרונה באוכל בריאות השפיעה גם על המטבח היהודי. כיום משתמשים לעתים רחוקות במעיים ושמאלץ (שומן עוף), שהיו פעם סמלים של הבישול היהודי.

 

המטבח הישראלי

מרבית המומחים הקולינריים בישראל מאמינים שישראל טרם פיתחה מטבח לאומי משלה. המאכלים המכונים בדרך כלל ישראלים – מנות כמו חומוס, פלאפל וסלט ישראלי – נפוצים למעשה בחלק גדול מהעולם הים תיכוני והערבי. עם זאת, בגלל אזרחיה הבינלאומיים, חוקי כשרות מסוימים בחסות הממשלה, והזינוק האחרון של מסעדות המזון המהיר האמריקני – שייצר מקדונלד'ס כשר – האוכל בישראל הוא חוויה ייחודית.

כתיבת תגובה