You are currently viewing פרטים כשרים: המתנה בין ארוחות

פרטים כשרים: המתנה בין ארוחות

כמה זמן צריך לחכות בין אכילת בשר לחלב?

 

מכיוון ששומרי הכשרות אינם יכולים לאכול בשר וחלב יחד, פירוש הדבר שארוחה היא ארוחה בשרית או ארוחה חלבית (או ארוחת פרווה לצורך העניין). אתם לא יכולים אפילו לאכול בשר וחלב מאותו שולחן, כלומר, אדם אחד לא יכול לאכול בייגל עם גבינת שמנת באותו שולחן שבו מישהו אוכל עוף מטוגן.

 

כדי להבהיר עוד יותר, אינכם יכולים לאכול חתיכת סטייק בצלחת אחת, שהוכן ללא שימוש במוצרי חלב, ואז לאכול עוגת גבינה מצלחת שנייה, גם אם בלעתם כבר את הסטייק.

 

כדי להבטיח שלא ייאכלו יחד בשר וחלב בשום דרך, נהוג לחכות זמן מסוים בין הארוחות. לאחר אכילת בשר זמן ההמתנה משתנה, אך משך ההמתנה המקובל לרוב הוא שש שעות.

 

מסורות שונות

מסורות שונות התפתחו לגבי משך הזמן המדויק שצריך לחכות בין ארוחה בשרית לארוחה חלבית. נדרש זמן המתנה בגלל אופיו של הבשר. בחוקי הכשרות, בנימין פורסט מסביר כי החכמים נותנים שתי סיבות עיקריות: בשר משאיר אחריו שאריות שומניות בגרון, וחלקיקי בשר עשויים להישאר בין השיניים שלכם. נדרש זמן לכוח העיכול של הרוק לפרק הן את שאריות השומן והן את חלקיקי הבשר.

 

עבור יהודים אורתודוקסים, זמן ההמתנה הנפוץ ביותר הוא שש שעות. לפי המסורת הספרדית, שש שעות אינן רק מסורת, אלא הלכה, הנדרשת על פי ההלכה. המסורת האשכנזית אומרת כי גם אופציות מקלות יותר נכונות מבחינה הלכתית. הרוב מסכימים כי יש לסיים את ארוחת הבשר בברכות מתאימות, מה שמסמל את הארוחה. לאחר מכן יש לנקות ולשטוף את הפה וכן לשטוף את הידיים.

 

יש הטוענים כי שעה היא זמן מספיק, וזו הייתה המסורת המקובלת של יהודי הולנד. יהודי גרמניה נוהגים לפי מסורת המתנה של שלוש שעות. פורסט אומר שזה עשוי להיות מבוסס על הרעיון שבחורף, הזמן בין הארוחות הוא קצר יותר, לכן מקובל לחכות פרק זמן קצר יותר לאורך כל השנה.

 

אלה שלוש מסורות זמן המתנה מקובלות. עם זאת, גם היום אפשר להיתקל באנשים שפיתחו את המסורות שלהם בתוך הקהילות שלהם. יש הממתינים ארבע שעות אחרי אכילת עוף, וחמש שעות אחרי בשר. יש שמתחילים לספור את זמן ההמתנה אחרי שאומרים את הברכות, ויש שמתחילים לספור מהרגע שהם בלעו את החתיכת האחרונה של הבשר.

 

זמן המתנה לאחר אכילת מוצרי חלב

עם מזונות חלביים, זמן ההמתנה בין חלב לבשר הוא מינימלי. זה מבוסס על המסכת התלמודית חולין דף קה א, שם נשאלת השאלה כמה זמן צריך לחכות בין אכילת גבינה לאכילת בשר, והמענה הוא שאין צורך לחכות כלל. בכל זאת, כדאי לאכול משהו כמו לחם כדי לנגב ביעילות את הפה מכל טעם חלבי, וכדאי לשטוף את הפה ולשטוף ידיים.

 

גבינה קשה, המתוארת כגבינה שהתיישנה למעלה מחצי שנה, כמו גבינה שוויצרית, היא בעלת טעם חזק יותר והיא נחשבת כמזון שמשאיר שאריות שומניות, ולכן היא דורשת המתנה של שש שעות.

כתיבת תגובה