You are currently viewing איפה ללמוד לאדינו

איפה ללמוד לאדינו

למי שמסוקרן לגבי הלאדינו, קורסים של לימוד השפה זמינים במספר אוניברסיטאות, וכמה בתי כנסת ספרדים מציעים גם הם את לימוד השפה. בית הכנסת הספרדי-פורטוגזי בניו יורק מציע שיעורי לאדינו מזה שנים, וכן גם המרכז להיסטוריה יהודית בניו יורק.

 

פדרציות ספרדיות מקומיות רבות מציעות קורסים בלאדינו. בישראל, ספרד ופריז, ישנן תוכניות לימוד זמינות. בקבוצת הדיונים המקוונים Ladinokomunita יש כתבים מכל העולם, והיא משאב נהדר למידע נוסף על השפה; התפיסה היא שאתם חייבים לכתוב בלאדינו.

 

אוצרות לאדינו

התגמולים למי שלומד לאדינו כוללים את היכולת לקרוא את "מעם לועז" הקלאסי במקור. "מעם לועז", הפרשנות מהמאה ה-18 וה-19 של התנ"ך, היא היצירה העיקרית בשפה זו. קוראי הלאדינו יכולים ליהנות גם מאוספי הפתגמים והסיפורים העממיים הרבים שהם חכמים, מצחיקים ויהודיים מאוד. המאמצים לאיסוף אוצרות אלה הופכים אותם לזמינים באופן נרחב מתמיד, וכן נערכים תרגומים לאנגלית.

 

מלבד "מעם לועז", היתה פריחה של כתיבה, תרגום וחוברות בעיתונים בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה העשרים. היו כמה עיתונים בלאדינו באיסטנבול, טורקיה, ובסלוניקי, יוון.

 

במשך מאות שנים כתבו לאדינו בתווים עבריים, באמצעות האלף-בית המיוחד ששימש את הפרשן רש"י מימי הביניים או בכתב מעוגל בשם סוליטריאו. מרבית מספרות הלאדינו נכתבת באלף-בית הראשי. כיום, לאדינו כתובה באלף-בית הלטיני, אך בתעתיק פונטי במקום מערכת האיות של הספרדית של ימינו. דוברי הלאדינו מדגישים כי הם לא כותבים ספרדית שגויה, אלא לאדינו פונטי.

 

כיום, כמה עשרות אוניברסיטאות אמריקאיות, ישראליות ואירופיות מציעות קורסים בלאדינו. באיסטנבול יוצא עיתון בלאדינו, אך זהו העיתון היחיד מסוגו בעולם. ישנו כתב עת בלאדינו בשם אקי ירושלים, שפורסם בירושלים, וכתב עת לאדינו-צרפתי בשם La Lettre Sepharade שיוצא בצרפת. רדיו ישראל עדיין משדר בלאדינו, וגם לרדיו החיצוני דה אספנייה בספרד יש שידור בשפה זו.

כתיבת תגובה